A dráguló kenyéren az állam keresi a legtöbbet

2021.12.02 11:18

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese levezette, miért.

A kenyér árának jelentős drágulásában – a világpiaci helyzeten, az általános áremelkedésen kívül – szerepet játszik a kormányzat túlköltekezése is. Ezt mondta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese a Klubrádióban.
 
Máhr András prognózisa szerint a liszt 30-40 százalékkal, a mostani 120-130 forintról 170-180 forintra drágulhat, néhány tényező pedig
 
az élelmiszerárakat feljebb fogja vinni a következő időszakban is.
 
A világpiacnak, a pandémiának, a klímaváltozásnak, a meglóduló fizetőképes keresletnek is áremelő hatása van, de jóval nagyobb emelkedésekre kell számítani jövőre a gazdálkodáshoz  szükséges anyagok (gázolaj, gáz, műtrágya) gyors drágulása miatt. Máhr András szerint a kenyér áránál sem a búza, a liszt drágulása a legfőbb tényező, hanem
  • az energiaár-emelkedése,
  • a szállítási költségek emelkedése,
  • a bérköltségek drasztikus emelkedése,
  • a forint drasztikus leértékelése, ami még tovább emeli az energiaárakat, a szállítási költségek árát.
Szerinte jelenleg „nagyon komoly a nyomás a rendszeren”, lezárult a kedvező időszak, amikor a pékek, malmok, agrártermelők olcsón finanszírozhatták magukat, mert mára a kamatok is elszabadultak. Az agrártárca egykori szakállamtitkára szerint ezek a tényezők nem magyarázhatóak a világpiaci árakkal. Abban, hogy a magyar infláció az európainál is gyorsabb, gazdaságpolitikai tényezők játszanak közbe. Magyarországon nem véletlenül emelkednek gyorsabb ütemben a kamatok, mint másutt – tette hozzá Máhr András.
 
Szerinte látni, hogy az árfolyam-leértékelődés gyorsabb, mint a környező országokban, ami annak a következménye, hogy az állam túlköltötte magát.
 
Tarthatatlan, hogy Európában itt van a legmagasabb áfakulcs.
 
Az alapvető élelmiszerek áfája mindenhol alacsonyabb az átlagos kulcsnál, Magyarországon azonban, néhány kivételtől eltekintve, a kenyéren is 27%-os, a kenyér áremelkedésen legtöbbet a költségvetés keresi – mondta a MOSZ főtitkárhelyettese.
 
Farkas György
24.hu
 
 
 
 
 

Kék hírek

2022.01.16 11:02
„A Miskolci Rendőrkapitányság közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt...
2022.01.16 10:23
A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság egyenruhásai 2022. január 15-én engedély nélküli vezetés miatt...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu