Üléseztek az Országos Nyugdíjas Parlament B-A-Z. megyei küldöttei

 
Aktuális és szinte halaszthatatlan problémákról tárgyaltak a megyei küldöttek...
Miskolc
2020. január 20.
 
 
Lukács-Pete Mária, az Országos Nyugdíjas Parlament Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei elnöke vezetésével 2020. január 20-án, 38 fő részvételével, ülésezett az ONYP megyei küldöttcsoportja. Az értekezleten részt vett és felszólalt, Varga Andrea Klára, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármester asszonya, valamint Karácsony Mihály az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke.
 

Képre kattintva, galéria nyílik!

 
Varga Andrea alpolgármester asszony köszöntőjében kiemelte, hogy érdeklődéssel tekint az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület munkájára. Röviden szól a várospolitikáról. A nyugdíjasok helyzetéről, az aktaív és segítségre szorulók széles bázisáról. Szükségesnek tartja, hogy az erőforrások feltárása után, megalakuljon a város Idősügyi Tanácsa, amely rávilágít az idősek: élethelyzetére, szükségleteire, társadalmi szerepvállalására. Úgy értékeli, hogy problémák vannak az idősellátás, a szakellátás, és még a házi gondozás terén is. Ez utóbbinál nehezíti a helyzetet, hogy a segítők átlagéletkora 50 év, és teljes mértékben alulfinanszírozott maga a rendszer. Beszélt az aktív időskorban rejlő lehetőségek jobb kihasználásáról, rávilágított a megváltozott időskori szükségletekre, pl. több közösségi tér szükségességére, ahol az egyedül élő-, magára maradt idősek hasznosan tudják tölteni idejüket. Kiemelt kívánalomként említette, hogy konszenzuson alapuló megoldásokkal javítani kell-, és lehet a város idősügyi helyzetén.
 
A ONYPE munkájához további eredményeket és szakmai sikereket kívánt.
 
A NYÉSZ elnöke az alpolgármester asszony hozzászólása kapcsán kérte, hogy a város 31,17%-át kitevő, nyugdíjból és nyugdíjszerű ellátásból élő lakosa képviselőinek véleményét, – akár a megalakulandó Idősügyi Tanács munkáján keresztül is – jobban vegyék figyelembe a döntések előkészítése és meghozatala alkalmával. Kérte, hogy ha van rá anyagi lehetőség, Miskolc Város Önkormányzata, az idősek számára, bizonyos korhatáron felül, azok számára, akik igénylik, ingyen biztosítsa, az élethosszig tartó tüdőgyulladást megelőző Prevenár 13 vakcinát. Végezetül kérte, hogy a Szövetség (nemcsak időseket megmozgató, és minden évben a megye más-más városában összehívott) nagyszabású kulturális rendezvényének, 2021-ben Miskolc Város, a Művészetek Házában biztosítson lehetőséget.
 
Karácsony Mihály az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke előadásában, az alábbiakat ajánlotta az Országos Nyugdíjas Parlament megyei küldöttcsoportjának figyelmébe: Megítélése szerint új időszak kezdődik a nyugdíjas érdekvédelem területén, mely az eddigiekhez képest, áttörést eredményezhet. Biztató jelenség, hogy sok újonnan megválasztott önkormányzat nyitottabb/érzékenyebb az idősebb nemzedék gondjait illetően. Valódi tartalommal működjenek az idősügyi tanácsok, és ez megfelelően felkészültséget igényel. Sajnos a jelenlegi állapotot a kiszolgáltatottság, eszköztelenség, felkészületlenség jellemzi az előadók részéről, melyet más fajta hozzáállással, szemléletváltással, lendülettel meglehet-, és meg is kell oldani. Előadásában beszélt a nyugdíjak bruttósításának anomáliáiról, e vonatkozásban, visszatekintést adott a nyugdíj-megállapítás jogi és közgazdasági körülményeiről arról, hogy Magyarországon a magyar nyugdíjas is adózik, hiszen (egyedülállóan Európában) a hazai nyugdíjrendszerben bruttó keresetekből kalkulálnak ki egy nettó nyugdíjat. Határozott véleménye, hogy a nemzeti össztermék hozamából a nyugdíjasoknak is részesedni kell.
 
Beszélt arról, hogy az éves költségvetésnél a mindenkori kormányzat saját prioritás szerint határozza meg a kiadások fő arányait. Megítélése szerint a nyugdíjasok valós igényeinek kielégítésére forrás van, akarat nincs (4,7%-al szemben 5 %-os GDP növekedés, rezsiutalványból a fel nem használt 47 000 db /x 9000 Ft/ melyet pl. méltányossági nyugdíjemelésre kéne fordítani!
 
Végezetül az ONYP soron következő feladatairól szólt: sürgette a nyugdíjasok minél szélesebb körben, a tényekről történő felvilágosítását, összefogását, megszervezését, az országos népszavazási kezdeményezések Nemzeti Választási Bizottságnál történő továbbfolytatását, az u. n. „Problématérkép” megküldését a döntéshozóknak, és Idősügyi ombudsman (Parlament által megválasztott köztisztviselő) intézményének felállítását.
 
 

Hírek, aktualitások

2020.08.05 14:27
A 80 éves művésznőt állapota miatt eltiltották a részvételtől. Bulvárösszefoglaló.     A betegeskedő 80 éves művésznőt orvosai eltiltották a Groupama Arénába szerda délutánra szervezett rendezvénytől. A döntés hátteréről és Pécsi Ildikó állapotáról a család barátja, L. Péterfi Csaba...
2020.08.05 11:15
11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 599 főre emelkedett, 3431-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534 fő. Az...
2020.08.05 09:36
Nemcsak a járványügyi védekezésben elért eredményei alapján tartozik Magyarország a világ élvonalába, hanem a koronavírus káros gazdasági hatásaival szemben is kiválóan teljesített. A banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót, százötvenezer kisvállalkozást, hatvanezer kisgyermekes...
2020.08.05 07:47
A bevásárlóközpontokban működő üzletekben még júliusban is elmaradt a bevétel az egy évvel korábbihoz képest. Arra is volt példa, hogy a forgalom ötöde hiányzott a kasszából – írta a Világgazdaság. Élelmiszereket vásárolunk, de a többi üzletbe mostanság nem nagyon megyünk be   A...
2020.08.05 06:50
A koronavírus járvány világszerte ráirányította a figyelmet azokra a problémákra, amelyekre a jóléti államoknak, így Magyarországnak is a következő évtizedekben megoldást kell találnia: az elöregedő társadalom terheire. A társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerek fenntarthatóvá tételétől kezdve,...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Elérhetőség

Impresszum: Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége 3530 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Az átvett tartalmak hitelességért, igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget. Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szövtségünk álláspontját. Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.
tel: 06-70-548-14-23
fax: 46-326-951
borsodnyesz@citromail.hu